Εξοικονομηση ενεργειας & μειωση του κοστους θερμανσης

  • Home
  • Blog
  • Uncategorized
  • Εξοικονομηση ενεργειας & μειωση του κοστους θερμανσης

Εξοικονόμηση ενέργειας & μείωση του κόστους θέρμανσης

Άλλος ένας χειμώνας έχει φτάσει και όλοι ψάχνουμε τον καλύτερο τρόπο για να μειώσουμε το κόστος θέρμανσης μας. Πέρυσι βοηθήσαμε αρκετούς κάνοντας μια έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, “Ο Χειμώνας έρχεται! Μείωση του κόστους θέρμανσης με εναλλακτικές μεθόδους!”. Το συμπέρασμα της όλης μελέτης ήταν πως σε περίπτωση που αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται το σπίτι σας θα είχατε ήδη κάνει απόσβεση από τον πρώτο χρόνο το κόστος εγκατάστασης.
Τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι;
Δεν συναντάμε κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές. Ωστόσο φέτος θα αναφερθούμε σε κάποια άλλα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους θέρμανσης.
Ενισχυτής θερμότητας Καλοριφέρ

Ο ενισχυτής θερμότητας καλοριφέρ αποτελεί ένα gadget θα μπορούσαμε να πούμε για το καλοριφέρ σας και έχει την εξής λειτουργία. Ο ενισχυτής καλοριφέρ είναι ένα εργαλείο το οποίο στην ουσία μετατρέπει το καλοριφερ σας σε αερόθερμο. Αυτό σήμαίνει ότι πέρνει τον ζεστό αέρα ο οπόιος συσσωρεύεται μέσα στο καλοριφέρ και τον σπρώχνει προς το χώρο. Το αποτέλεσμα της όλης λειτουργίας είναι η θεμότητα να μετακινείτε στο χώρο και όχι σε ευθεία κίνηση προς το ταβάνι όπως συμβαίνει για ένα μεγάλο ποσοστό της εκπεμπόμενης θερμότητας των καλοριφέρ.

Αυτονομιτής θερμαντικού σώματος

Ο αυτονομιτής θέρμανσης είναι στην ουσία μια συσκευή η οποία συνδέεται στα καλοριφέρ του σπιτιού και δίνει τη δυνατότητα μέσω αντίστασης στο άνοιγμα και κλείσιμο μόνο εκείνης της μονάδας καλοριφέρ. Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό. Στην ουσία δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε μεγάλα σπίτια να θερμαίνουν μόνο τους χώρους στους οποίους βρίσκονται και όχι το υπόλοιπο σπίτι, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει την αυτονομία στην θέρμανση.

Αερόθερμο τζακιού

Με αυτό το τρόπο:
Θερμαίνει το χώρο ανακυκλώνοντας τον αέρα του δωματίου

  1. Θερμαίνει το χώρο ανακυκλώνοντας τον αέρα του δωματίου
  2. Υπάρχει άμεση αύξηση της θερμοκρασίας
  3. Κερδίζετε από το τζάκι σας τεράστια απόδοση μέχρι 50.000 BTU

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ! στις απομιμήσεις ωστόσο καθώς υπάρχουν αερόθερμα τζακιού με μοτερ τα οποία είναι ιδιοκατασκευή και το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο με το  αερόθερμο τζακιού που σας προσφέρουμε.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκων

Πρόκειται για Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του. Το εξοικονόμηση κατ’ οίκων συγχηματοδοτείται από την Ευρωπαική ένωση.

Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Πχ. ένας πολίτης με οικογενειακό εισόδημα 35.000 € για εργασίες προϋπολογισμού 10.000€, συνάπτει 5ετες δάνειο τον Ιούνιο 2012 ύψους 6.500€ και λαμβάνει επιχορήγηση τo υπόλοιπο ποσό 3.500€. Η δόση του δανείου του είναι περίπου 110 €, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθεί για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι περίπου 80 €. Επιπλέον, του καλύπτεται το κόστος που πληρώνει για την ενεργειακή επιθεώρηση και αμείβεται ο σύμβουλος έργου του.

Συντάκτης:
Τράκας Χρήστος
pellet24.gr